Mikäli tavanomaisilla tabletti-, pistos- ja/tai valohoidolla ei saada riittävää vastetta tai niihin liittyy sieto-ongelmia ja psoriaasi on keskivaikea tai vaikea, voidaan hakea korvattavuutta biologiselle lääkehoidolle. Biologiset lääkkeet ovat pistosmuotoisia lääkkeitä, jotka vaikuttavat psoriaasin tulehdusta ylläpitäviin välittäjäaineisiin. Lääkäri arvioi sinulle sopivimman lääkevalmisteen ja tekee B-lausunnon korvattavuuden hakemiseksi.
- Kun korvattavuuspäätös on tullut Kelalta, ilmoita tästä ihotautipoliklinikalle. Kelalta tieto päätöksestä tulee vain sinulle. Otathan huomioon, että korvattavuus on vain määräaikainen. Jos lääkitys jatkuu myös määräajan jälkeen, huolehdi riittävän ajoissa uuden B-lausunnon saamisesta.
- Ennen biologisen lääkehoidon aloitusta tarkistetaan laboratoriokokeita ja röntgenkuvia ja täydennetään tarvittaessa rokotesuojaa biologiseen lääkitykseen liittyvän infektioriskin vuoksi.
- Pistosohjauksen saat ihotautipoliklinikan hoitajalta.
- Lääkityksen aikana vaaditaan laboratoriokoeseurantaa. Käy laboratoriokokeissa ohjeistuksen mukaisesti.
- Vuosiomavastuu eli ns. lääkekatto ylittyy ensimmäistä tai toista lääkeannosta apteekista haettaessa.
- Mikäli biologisen lääkityksen hoidon kriteerit (ks. alla) täyttyvät, laaditaan B-lausunto korvattavuuden hakemiseksi Kelaan:
- Kriteerit: keskivaikea tai vaikea läiskäpsoriaasi (PASI, BSA tai DLQI on suurempi kuin 10) aikuisilla, joilla ei ole ilmaantunut vastetta muihin systeemisiin hoitoihin ja UV-valohoitoihin tai joille nämä hoidot ovat vasta-aiheisia tai sopimattomia.
- Vasta-aiheita biologiselle lääkitykselle ovat aktiiviset, merkittävät infektiot ml. hammasinfektiot, aktiivinen pahanlaatuinen
tauti, yliherkkyys lääkkeen ainesosille ja latentti tuberkuloosi. Suhteellisia vasta-aiheita ovat raskaus ja imetys. TNF:n estäjillä vasta-aiheena on lisäksi demyelinisoiva sairaus sekä sydämen vajaatoiminta. IL-17 vasta-aineilla suhteellisena vasta-aiheena on lisäksi krooniset tulehdukselliset suolistosairaudet. - Tarkistetaan keuhkojen röntgenkuva sekä tarvittaessa oireiselta ortopantomografia ja tarvittaessa NSO-rtg viimeisen vuoden ajalta.
- Ohjelmoidaan aloituslaboratoriokokeet: TVK, ALAT, krea, HIVagAb, HCVAb, HBcAb, HBsAg, TbIFNg, TrpaAb, La, CRP ja U-solut ja TNF-alfa salpaajat myös ANAAb.
- U-kemseula ja U-bakt viljely naisilta.
- Ohjaa potilas hoitajalle lääkeohjaukseen sekä terveyskeskukseen/työterveyshuoltoon rokotesuojan tarkistukseen.
- Kun korvattavuuspäätös on tullut, potilas on yhteydessä ihotautipoliklinikalle. Potilaalle ohjelmoidaan ensipistoskäynti hoitajalle, laboratoriokoeseuranta ja kontrollikäynti 4 kk lääkkeen aloituksesta.
- Anna tietoa lääkärin valitsemasta lääkkeestä.
- Vaikutukset, ottotapa, sivuvaikutukset, perhesuunnittelu, seurantakokeet, lääkekohtaiset potilasoppaat kirjallisena + kylmälaukku
- Kerro esivalmisteluista ennen lääkkeen aloitusta.
- Aloitusverikokeet, röntgentutkimukset, hammashuolto
- Tarkista rokotukset
- Potilas selvittää voimassaolevat rokotukset ja tarvittaessa täydentää rokotesuojaa omassa terveyskeskuksessa
- Keuhkokuumeelta suojaava pneumokokkirokote pistetään ihotautipoliklinikalla
- Influenssarokote pistetään ihotautien poliklinikalla influenssakauden aikana
- Rokotukset tulee olla kunnossa ennen biologisen lääkkeen aloitusta
- Tee potilaan elämänlaadun kartoitus DLQI-kaavaketta hyödyntäen jos sitä ei ole tehty lääkärin vastaanotolla.
- Ohjelmoi aloituskokeet ja yhteydenotto tuloksista lääkärin ohjeen mukaan.
- Potilas ilmoittaa ihotautipoliklinikalle saatuaan päätöksen B-lausunnosta Kelalta.
- Aloituskokeiden ollessa kunnossa ja lääkärin tehtyä lääkkeestä reseptin ohjelmoi turvakoeseurannat ja kontrolli sekä varaa potilaalle hoitajan vastaanottoaika ensimmäistä pistosta varten lääkärin ohjeen mukaan.
- Perustiedot pistämisestä: aseptiikka, oikeaoppinen pistostekniikka, oikeat pistospaikat, käytettyjen ruiskujen palauttaminen apteekkiin
- Ensimmäinen lääkitys annetaan hoitajan ohjaamana.
- Ohjaa potilasta ottamaan yhteyttä ihotautipoliklinikalle, mikäli lääkkeen käytöstä herää kysyttävää.