Riskitekijöiden hoito

 

Riskitekijöiden hoito

Lue lisää: ESC 2019

  • Verenpainetavoite <130/80 mmHg
  • Sydänterveellinen ruokavalio

    • Välimerentyyppinen ruokavalio

    • Tyydyttyneitä rasvoja <10% kaikista rasvoista

  • Alkoholi: raittius tai korkeintaan kohtuullinen käyttö - Miehillä ≤ 14 annosta ja naisilla ≤ 9 annosta / vko

  • Säännöllinen liikunta - 30-60 min joka päivä tai vähintään 3-4 kertaa viikossa

  • Normaali paino (BMI < 25)

  • Yksilöllinen glykemiatavoite (ei hypoglykemioita)

HUOM!

LDL-kolesterolitavoite on < 1.4 mmol/l (ESC 2019)

❑ Ohjaa potilas ensitietopäivälle

❑ Ohjaa työikäinen sepelvaltimokohtauspotilas asiantuntijasairaanhoitajalle

❑ Huolehdi jatkokuntoutuksesta ja työkykyarviosta

 

Terveellinen sepelvaltimopotilaan ruokavalio

Lue lisää: ESC 2019 / NEJM

  • Runsaasti hedelmiä ja marjoja (> 200 g/pv) sekä kasviksia

  • 35-45 g kuitua päivässä, mieluiten kokojyväviljatuotteita

  • Kohtuullisesti pähkinöitä (30 g/pv, suolattomia)

  • 1-2 kala-ateriaa viikossa (toinen rasvapitoisempaa kalaa)

  • Rajoitetusti vähärasvaista lihaa, rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita, juoksevia kasviöljyjä

  • Tyydyttyneen rasvan osuus <10 % energiansaannista, tilalle tyydyttymättömiä rasvoja

  • Mahdollisimman vähän transrasvoja ja prosessoitua ruokaa, < 1 % energiansaannista

  • < 5-6 g suolaa/pv

  • Alkoholia korkeintaan 100 g/viikko tai 5 g/pv

  • Karta runsasenergisiä tuotteita kuten sokeroituja virvoitusjuomia

Ns. Välimeren tyyppinen ruokavalio (runsaasti kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä, oliiviöljyä ja kalaa) vähentää sydän- verisuonihaittatapahtumia 30 % verrattuna perinteiseen ruokavalioon

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *