Selkärankareumapotilaan hoitopolku
Selkärankareuman oireet
Tulehduksellinen alaselän kipu, joka tuntuu yöllä tai levon jälkeen. Vain noin 5 %:ia selkäkivusta on tulehduksellista. Tavallisin syy on muu kuin tulehduksellinen selkäkipu. Varaa aika lääkärin vastaanotolta, jos sinulla on seuraavia oireita tai havaintoja:
1. Selkäkipu kestänyt vähintään 3kk
2. Oire alkanut alle 40(45)-vuoden iässä
3. Oire alkanut vähitellen
4. Kipu ja jäykkyys herättää yöllä
5. Selkäkipu helpottuu liikkuessa, lepo ei paranna
Selkärankareumapotilaan hoitopolku
Yhteydenotto perusterveydenhuoltoon ja omahoito
Kun sinulla on selkäkipua, varaa aikaa terveysaseman yleislääkärille, työterveyslääkärille tai fysioterapeutille.
Kaikki selkäkipu ei välttämättä ole selkärankareumasta johtuvaa. Yleisin alaselän kivun syy on pienestä kudosvauriosta (esimerkiksi välilevyssä, nivelissä tai lihaksissa) johtuva alaselänkipu, joka:
- alkaa äkillisesti.
- lievittyy yleensä levolla ja tulehduskipulääkkeillä.
Selkärankareuma on tulehduksellinen selkäsairaus, joka aiheuttaa pääasiallisesti alaselän, mutta myös kaularangan tai rintarangan kipua ja jäykkyyttä.
Tulehdukselliselle selkäkivulle on tyypillistä:
- selkäkipu on alkanut ennen 45v ikää.
- selkäkipu on alkanut vähitellen.
- selkäkipua esiintyy erityisesti aamuyöstä.
- selkäkipu ei rauhoitu levolla, mutta lievittyy liikunnalla.
Vastaanottoaikaa odottaessa muista jatkaa liikuntaa voinnin mukaan.
Selkäkivun itsehoito:
Tulehduskipulääkitys kuuluu selkärankareumasta ja kudosvauriosta aiheutuneen selkäkivun hoitoon. Tulehduskipulääkitystä suositellaan käyttämään jo ennen kun pääset lääkärin vastaanotolle.
Vastaanotto
Vastaanotto
Vastaanotto perusterveydenhuollossa
Sukuhistoria:
Selvitä löytyykö lähisuvusta selkärankareumaa, psoriaasia tai tulehduksellisia suolisairauksia.
Rinnakkaisoireet:
Selkärankareumaan saattaa liittyä myös muita rinnakkaisoireita, kuten silmien värikalvon tulehdus (iriitti), tulehduksellinen suolistosairaus (colitis ulcerosa tai Crohnin tauti), makkarasormi/varvas (daktyliitti), psoriaasi-ihottuma, niveltulehdus.
Lisätietoja rinnakkaisoireista:
Tulehdukselliset suolistosairaudet
Punalippuoireet:
Virtsaaminen ei onnistu tai uloste karkaa (sfinkteritoiminnan häiriö). Potilaalla on sietämätön kiputila ja jonkin lihasryhmän kehittyvä tai täydellinen tuore pareesi. Etenevä proksimaalinen ja cauda-alueen lähelle ulottuva tuntohäiriö, usein myös motoristaheikkoutta (huolellinen tutkimus tarpeen). Alaselkäkivun lisäksi potilaalla on akuuttiin vakavaan vatsaongelmaan viittaavat oireet tai taudinkuva.
Lääkärin tutkimukset:
1. Schober, sivu- ja eteentaivutukset, hengitysero, SLR/Lasegue, alaraajojen lihasvoimat, refleksit.
2. Yleisstatus: sydän- keuhkoauskultaatio, vatsan palpaatio, onko iho- ja kynsimuutoksia.
3. Potilas vastaanotolla alusvaatteisillaan.
Tutkimukset perusterveydenhuollossa
Tutkimukset perusterveydenhuollossa
Selkärankareuman epäily vahvistetaan laboratoriotutkimuksilla sekä kuvantamisella.
Kun epäillään tulehduksellista selkäsairautta, määritetään laboratoriossa verikokeilla yleensä tulehdusarvot (Lasko, CRP), laaja verenkuva (TVK) ja arvion mukaan myös HLAB-27, joka on sairastumiselle altistava perinnöllinen tekijä.
Jos potilas on yli 35-vuotias, perusterveydenhuollossa voidaan lisäksi ottaa röntgenkuvat si-nivelistä ja lannerangasta. Röntgenkuvat voivat paljastaa myös muita syitä selkäkivuille. Jos potilas on alle 35-vuotias on ensisijainen kuvantamismenetelmä magneettikuvaus, joka tehdään vasta erikoissairaanhoidossa lääkärin arvion perusteella.
Verikokeet: TVK,CRP,La,Na,K,Krea,ALAT,AFOS, Ca-ion, HLAB27.
Tässä vaiheessa potilaalle yleensä aloitetaan tulehduskipulääkekuuri hoitokokeiluna. Lisäksi potilaan on tärkeää harrastaa säännöllisesti omatoimista liikuntaa.
Lue lisää:
Selkärankareumaryhmän sairauksien syitä (HLAB27)
Lähete reumapoliklinikalle
Lähete reumapoliklinikalle
Jos herää epäily selkärankareumasta, tee lähete.
Muista alaselkäkipua aiheuttavista sairauksista voit saada vinkkejä näistä linkeistä:
LÄHETTEESEEN: ANAMNEESI, STATUS, KUVANTAMIS- JA LAB. TUTKIMUKSET.
Tutkimukset
Tutkimukset
Ennen ensimmäistä lääkärinkäyntiä reumapoliklinikalle sinut ohjataan käymään tutkimuksissa 1-3 viikkoa ennen vastaanottoa.
Tutkimuksissa otetaan perusverikokeet – verenkuva, tulehdusarvot, HLA-B27, jos näitä ei ole otettu aiemmin.
Mahdollisesti sinulle tehdään myös muut tutkimukset, kuten ulosteen ja virtsan tutkimukset.
Tarvittaessa otetaan myös magneetti- tai röntgenkuva.
Tutkimukset
Ensikäynti reumapoliklinikalla
Reumapoliklinikan lääkäri haastattelee ja tutkii sinut. Reumahoitaja antaa tietoa sairaudesta, ohjaa lääkehoidon aloituksessa ja kertoo lääkehoidon seurantakokeiden käytännöstä.
Ensimmäiselle käynnille täytä valmiiksi GTI-toimintakykykysely joilla mitataan selkärankareuman aktiivisuutta ja toimintakykyäsi.
Ota mukaan ensimmäiselle käynnillesi myös ajankohtainen lista käyttämistäsi lääkkeistä.
Reumapoliklinikan lääkäri tekee mahdollisen diagnoosin ja sovitte käynnilläsi lääkehoidon aloittamisesta. Saat lähetteen fysioterapeutille.
Lääkärin jälkeen tapaat hoitajan, joka antaa lisätietoa sairaudesta, ohjaa lääkehoidon aloituksen ja kertoo seurantakoekäytännöstä. Käytännössä seurantakokeet tehdään omalla terveysasemalla.
Lääkäri tekee tarvittaessa b-lausunnon Kelaan erityiskorvattavista lääkkeistä ja kuntoutuksesta.
Lue lisää:
Lisätietoa lääkkeiden erityiskorvauksista
Tietoa sairaudesta ja sen hoidosta
Yleistietoa kuntoutuksesta:
Sosiaali- ja terveysministeriön kuntoutustietoa
Lisätietoa etuuksista ja korvauksista:
Sairauden hoitoon liittyvät korvaukset:
Lääkitys
Lääkitys
Tavallisimmat selkärankareuman hoidossa käytettävät lääkkeet ovat tulehduskipulääkkeet, sulfasalatsiini, metotreksaatti ja biologiset lääkkeet.
Lääkitys on yksilöllinen ja lääkäri määrää sen sairauden aktiivisuuden mukaisesti.
Reumahoitaja antaa lääkeohjausta. Mikäli reumalääkitys on itsepistettävä, antaa reumahoitaja sinulle pistosohjauksen. Lääkehoitoon liittyy usein seurantakokeita, joiden toteutus tapahtuu terveysasemalla. Muistathan ottaa terveysasemaan itse yhteyttä.
Lisätietoja seurantakokeista ja pistosohjauksesta.
Lisätietoa lääkekorvauksista:
Lääkehoidon seurantakokeet
Lääkehoidon seurantakokeet
Selkärankareuman lääkehoitojen myötä sinulle tehdään useimmiten säännöllisin väliajoin lääkehoidon seurantakokeita.
Seurantakokeet
Lääkehoidon seurantakokeiden ottaminen, seuranta ja tulkinta tapahtuvat terveyskeskuksessa. Kun sinulle aloitetaan reumalääkitys, saat lääkereseptin ja kirjallisen lääkeohjeen reumapoliklinikalta.
Useimpia reumalääkkeitä käytettäessä on lääkkeen turvallisuutta seurattava säännöllisin verinäyttein.
Ole yhteydessä mahdollisimman pian lääkityksen aloittamisen jälkeen oman terveyskeskuksen hoitajaan, joka järjestää lääkehoidon seurantakokeiden seurannan ja laittaa laboratoriopyynnöt tietokoneelle. Ilmoita terveyskeskuksen hoitajalle myös mahdollisista lääkityksen muutoksista. Seurantakokeiden tarve saattaa muuttua lääkitysmuutoksen myötä. Sovi terveyskeskuksen hoitajan kanssa, miten saat seurantakokeiden vastaukset.
Lääkehoidon seurantakokeissa käyminen on erittäin tärkeää, koska verenkuva- ja maksa-arvomuutokset voivat olla oireettomia, mutta silti aiheuttaa ison terveysriskin.
Ajanvaraus
Voit varata laboratorioajat ISLABIN sivuilta.
Poikkeavuudet seurantakokeissa
Mikäli lääkehoidon seurantakokeissa ilmenee poikkeavuuksia, terveysasemanne lääkäri ottaa niihin kantaa. Hän konsultoi tarvittaessa reumapoliklinikan lääkäriä.
Tarvittaessa moniammatillista tukea
Tarvittaessa moniammatillista tukea
Sairastumisen eri vaiheissa voit tarvittaessa hyödyntää myös moniammatillista tukea. Reumapoliklinikan kautta käytettävissäsi on fysioterapeutin, sosiaalityöntekijän ja toimintaterapeutin osaaminen.
Fysioterapeutti
Fysioterapeutti on liikkumisen asiantuntija, joka ohjaa ja neuvoo sinua suoriutumaan arkitoiminnoista ja perusliikkumisesta sairaus huomioiden.
Tutkimisen ja testauksen avulla fysioterapeutti auttaa löytämään sinulle sopivia liikuntamuotoja ja tarvittaessa ohjaa yksilöllisiä kuntouttavia harjoitteita.
Fysioterapialla pyritään lieventämään tulehdusta, vähentämään kipua ja jäykkyyttä sekä hidastamaan selkärangan rakenteellisia muutoksia.
Jokaiselle uuden diagnoosin saaneelle potilaalle varataan fysioterapia-aika. Fysioterapia toteutuu erikoissairaanhoidon fysioterapiassa 3kk, 9-12 kk ja 2 vuoden kohdalla. Sen jälkeen fysioterapia toteutuu perusterveyden- tai työterveyshuollon kautta.
Toimintaterapeutti
Toimintaterapeutti tukee sinua ylläpitämään ja parantamaan toimintakykyäsi niin, että selviydyt päivittäisistä toiminnoistasi mahdollisimman omatoimisesti. Toimintaterapiassa arvioidaan yläraajojen ja käsien toimintaa mm. erilaisilla testeillä ja mittareilla sekä haastattelemalla ja havainnoimalla. Sinua voidaan ohjata itsestä huolehtimisen, työn, vapaa-ajan ja levon toiminnoissa. Toimintaterapiassa voidaan sovittaa ja valmistaa tarvittaessa esimerkiksi erilaisia ortooseja yläraajoihin/käsiin ja kaularankaan, ohjata sinua niveltensäästössä ja pienapuvälineiden käytössä.
Toimintaterapiaan tarvitaan reumapoliklinikan lääkärin, hoitajan tai fysioterapeutin lähete.
Selkärankareumapotilaan toimintaterapia
Lääkäri/hoitaja/fysioterapeutti tekee tarvittaessa työviestin toimintaterapiaan (TIKKATP Toimintaterapeutin työlista), mikäli potilaalla on vaikeuksia selviytyä päivittäisistä toiminnoista mahdollisimman omatoimisesti ja/tai yläraajan niveloireita. Toimintaterapeutti arvioi potilaan toimintakykyä ja apuväline-/ortoositarvetta, ohjaa niveltensäästössä ja pienapuvälineiden käytössä. Arvioinnin perusteella potilas saa/ohjataan hankkimaan tarvittavat tuet ja pienapuvälineet.
Toimintaterapeutin ohjauskäynti:
Elämäntilanteen kartoitus
Toimintavalmiuksien arviointi
- Yläraajojen ja käsien toiminnan arviointi, tarvittaessa erilaisilla testeillä/mittareillla sekä haastattelemalla ja havainnoimalla.
- Tarvittaessa toimintakyvyn arviointi (mm. vaativa työnäyte, VALPAR-9: Whole Body Range of Motion).
Toimintakokonaisuuksien arviointi
- Itsearviointilomakkeen avulla kartoitetaan missä päivittäisissä toiminnoissa potilaalla on vaikeuksia.
Toimintavalmiuksia edistävä neuvonta ja ohjaus
- Niveliä säästävien toimintatapojen ja ergonomian ohjaus.
- Tarvittaessa käsien liike- ja voimaharjoittelun ohjaus.
Apuvälinetarpeen arviointi
- Voidaan hankkia/ohjata hankkimaan potilaalle pienapuvälineitä helpottamaan ja mahdollistamaan päivittäisiä toimintoja.
Ortoositarpeen arviointi
- Toimintaa ja niveloireita helpottavat tuet (esim. kaularankatuki, rannetuet, sormituet).
- Lepolastat lievittävät kipua ja ehkäisevät virheasentojen kehittymistä.
Jatkohoito toimintaterapiassa
Potilaat voivat olla myöhemminkin tarpeen mukaan yhteydessä, jos kysyttävää ortoosi- ja pienapuvälineasioissa. Kun potilas ei ole enää reumapoliklinikan asiakkaana, voi terveyskeskuksen fysioterapeutti tai lääkäri tehdä pyynnön Siilaisen avovastaanoton toimintaterapeutille (Tiedoksi PTH: Toimintaterapia Siilainen avo/osastot).
Fysioterapian vastaanotto
Fysioterapian vastaanotto
3kk käynti
1 Hoitopolun fysioterapiaosuuden läpikäyminen
2 Potilaan elämäntilanteen, toimintakyvyn ja liikuntatottumustenkartoitus
3 Fysioterapeuttinen tutkiminen
Takaraivo-seinämitta (normaali 0 cm)
Käden puristusvoima (sivu 166/223)
Rintakehän liikelaajuus (sivu 120/223)
Modifioitu Schober (sivu 119/223)
Hartiaseudun liikkuvuus (sivu 18)
Tasapaino: Yhdellä jalalla seisominen (sivu 14)
Liikekontrollin testit
4 Fyysisen suorituskyvyn testaus
6 minuutin kävelytesti
Vatsalihasten toistotesti
Istumasta seisomaannousu-testi 30/60 sekuntia
Yläraajojen dynaaminen nostotesti
Tasapaino yhdellä jalalla seisten
Käsien puristusvoima
5 Toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta
Yksilöllinen liikunta- ja harjoitusohjelma
Selkärankareuma
Reumaliitto: Reumataudit ja liikunta
Terveyskylä - Selkärankareuma ja spondylartriitit
Terveysliikunnan suositukset aikuiselle ja yli 65-vuotiaalle.
Ukkinstituutti: Terveysliikuntaa ja kuntoliikuntaa
Ukkinstituutti: Aikuisten liikkumisen suositus
Ukkinstituutti: Yli 65 vuotiaiden liikkumisen suositus
Yksilöllisen liikunta ja harjoitteluohjelman laatiminen käyttäen apunaliikkumisreseptiä, liikkumisen viikko-ohjelmaa ja koetun rasittavuudenarviointia Borg-asteikolla 6-20.
Ukkinstituutti: Likkumisresepti
Ukkinstituutti: Liikkumisen viikko-ohjelma ja seuranta
Ukkinstituutti: Liikkumisen rasittavuus
6 Jatkofysioterapian suunnittelu
Seuraavan fysioterapiakäynnin sisällön suunnittelu
6-12 kk seurantakäynti
6-12 kk seurantakäynti
Reumapoliklinikan lääkärin kontrollikäynti noin kuuden – kahdentoista kuukauden jälkeen hoitosi aloituksesta. Käynnillä tehdään tarvittaessa hoidon tehostus ja lääkeohjaus.
- Ajanvarauskirjeessä saat lomakkeen, jossa on ohjeet toimintakykykyselyn täyttämiseen.
- Kyselyyn pääset kirjautumaan verkkopankkitunnuksillasi, täytä GTI toimintakysely.
- Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, kyselyn voi täyttää ennen vastaanottoa. Varaa tällöin n. 30 minuuttia kyselyn täyttämiseen ennen vastaanoton alkua.
- Käy ennen seurantakäyntiä sinulle ohjelmoiduissa laboratoriotutkimuksissa ohjeistuksen mukaan. Ajanvarauksen voit tehdä islabin sivuilla.
- Ota aina vastaanottokäynnille ajankohtainen lista käyttämistäsi lääkkeistä.
- Lääkehoitoa muutetaan tarvittaessa seurantakäynnin yhteydessä.
- Seurantasi voi siirtyä perusterveydenhuoltoon, jos olet sairautesi suhteen oireeton ja lääkkeinä tulehduskipulääkkeet tai perusantireumaatti (esim. Salazopyrin, Trexan).
Seuranta perusterveydenhuollossa
Seuranta perusterveydenhuollossa
Kun selkärankareuman oireet ovat hallinnassa nykylääkityksellä, eikä sinulla ole käytössä biologista lääkettä, reuman hoito ja seuranta siirretään omalle terveysasemallesi yksilöllisesti 6-12 kk kuluttua.
Sinun tulee itse
- Pyytää lähetteet reumalääkkeiden seurantakokeisiin omalta terveysasemaltasi ja sopia miten saat seurantakokeiden vastaukset. Yleensä tämä tapahtuu soittamalla terveysasemalle tai lukemalla lääkärin kommentit omakannasta.
- Käydä reumalääkityksen seurantakokeissa 3-6 kk välein tai lääkärin muun ohjeen mukaan. Tarkempaa tietoa seurantakokeista.
- Varata vastaanottoaika 1-2 vuoden välein oman terveysaseman lääkärille vuosikontrolliin. Ajanvarauksen yhteydessä pyydä hoitajalta myös perusteellisempien verikokeiden + virtsatutkimuksen lähete (yleensä otetaan PVK+TKD, CRP, LA, ALAT, AFOS, KREA ja U-kemseul).
- Tarvittaessa pyytää reseptien uusinta omalta terveysasemalta, Omakannasta.
Sinulle voidaan tehdä lähete reumapoliklinikalle uuteen arvioon, mikäli hoidon tehostaminen ei tuota tulosta tai se todetaan tarpeelliseksi konsultaation perusteella.
Lääkärin vastaanottoaikaa odottaessasi aloita sinulle aiemmin määrätty tulehduskipulääke ja tehosta omatoimista liikeharjoittelua.
Muista sisällyttää arkeesi liikuntaa, sillä se ylläpitää hyvää ryhtiä ja selkärangan liikkuvuutta.
Lisätietoa itsehoidosta ja liikunnasta:
Sairauden aktivoituminen
Sairauden aktivoituminen
Jos olet hoidossa perusterveydenhuollossa ja sairautesi aktivoituu, voit saada apua joko itsehoidosta tai oireiden jatkuessa ottamalla yhteyttä reumapoliklinikalle.
Jos selkärankareuman oireet pahenevat, voit lievittää niitä liikunnalla ja tulehduskipulääkkeillä (mikäli ei vasta-aiheita).
Lisätietoja reumataudeista ja liikunnasta
Lisätietoja tulehduskipulääkkeistä reumatautien hoidossa
Jos oireet eivät lievity liikunnalla ja tulehduskipulääkkeillä, ota yhteys terveyskeskukseen, riippuen siitä missä hoitovastuusi on.
Jos seurantasi on terveysasemalla, ole yhteydessä terveysasemaasi ja varaa aika omalle lääkärillesi. Terveyskeskuslääkärin ohjeistuksen mukaan voidaan lääkitystäsi tehostaa. Terveyskeskuslääkäri voi myös konsultoida hoidostasi reumalääkäriä. Sinulle voidaan tehdä lähete reumapoliklinikalle uuteen arvioon, mikäli hoidon tehostaminen ei tuota tulosta tai se todetaan tarpeelliseksi konsultaation perusteella.
Lääkärin vastaanottoaikaa odottaessasi aloita sinulle aiemmin määrätty tulehduskipulääke ja tehosta omatoimista liikeharjoittelua.
Lääkehoidon seurantakokeet
Lääkehoidon seurantakokeet
Selkärankareuman lääkehoitojen myötä sinulle tehdään useimmiten säännöllisin väliajoin lääkehoidon seurantakokeita.
Seurantakokeet
Lääkehoidon seurantakokeiden ottaminen, seuranta ja tulkinta tapahtuvat terveyskeskuksessa. Kun sinulle aloitetaan reumalääkitys, saat lääkereseptin ja kirjallisen lääkeohjeen reumapoliklinikalta.
Useimpia reumalääkkeitä käytettäessä on lääkkeen turvallisuutta seurattava säännöllisin verinäyttein.
Ole yhteydessä mahdollisimman pian lääkityksen aloittamisen jälkeen oman terveyskeskuksen hoitajaan, joka järjestää lääkehoidon seurantakokeiden seurannan ja laittaa laboratoriopyynnöt tietokoneelle. Ilmoita terveyskeskuksen hoitajalle myös mahdollisista lääkityksen muutoksista. Seurantakokeiden tarve saattaa muuttua lääkitysmuutoksen myötä. Sovi terveyskeskuksen hoitajan kanssa, miten saat seurantakokeiden vastaukset.
Lääkehoidon seurantakokeissa käyminen on erittäin tärkeää, koska verenkuva- ja maksa-arvomuutokset voivat olla oireettomia, mutta silti aiheuttaa ison terveysriskin.
Ajanvaraus
Voit varata laboratorioajat ISLABIN sivuilta.
Poikkeavuudet seurantakokeissa
Mikäli lääkehoidon seurantakokeissa ilmenee poikkeavuuksia, terveysasemanne lääkäri ottaa niihin kantaa. Hän konsultoi tarvittaessa reumapoliklinikan lääkäriä.
Lääkehoidon seurantakokeet
Lääkehoidon seurantakokeet
Selkärankareuman lääkehoitojen myötä sinulle tehdään useimmiten säännöllisin väliajoin lääkehoidon seurantakokeita.
Seurantakokeet
Lääkehoidon seurantakokeiden ottaminen, seuranta ja tulkinta tapahtuvat terveyskeskuksessa. Kun sinulle aloitetaan reumalääkitys, saat lääkereseptin ja kirjallisen lääkeohjeen reumapoliklinikalta.
Useimpia reumalääkkeitä käytettäessä on lääkkeen turvallisuutta seurattava säännöllisin verinäyttein.
Ole yhteydessä mahdollisimman pian lääkityksen aloittamisen jälkeen oman terveyskeskuksen hoitajaan, joka järjestää lääkehoidon seurantakokeiden seurannan ja laittaa laboratoriopyynnöt tietokoneelle. Ilmoita terveyskeskuksen hoitajalle myös mahdollisista lääkityksen muutoksista. Seurantakokeiden tarve saattaa muuttua lääkitysmuutoksen myötä. Sovi terveyskeskuksen hoitajan kanssa, miten saat seurantakokeiden vastaukset.
Lääkehoidon seurantakokeissa käyminen on erittäin tärkeää, koska verenkuva- ja maksa-arvomuutokset voivat olla oireettomia, mutta silti aiheuttaa ison terveysriskin.
Ajanvaraus
Voit varata laboratorioajat ISLABIN sivuilta.
Poikkeavuudet seurantakokeissa
Mikäli lääkehoidon seurantakokeissa ilmenee poikkeavuuksia, terveysasemanne lääkäri ottaa niihin kantaa. Hän konsultoi tarvittaessa reumapoliklinikan lääkäriä.
Sairauden aktivoituminen
Sairauden aktivoituminen
Jos olet hoidossa perusterveydenhuollossa ja sairautesi aktivoituu, voit saada apua joko itsehoidosta tai oireiden jatkuessa ottamalla yhteyttä reumapoliklinikalle.
Jos selkärankareuman oireet pahenevat, voit lievittää niitä liikunnalla ja tulehduskipulääkkeillä (mikäli ei vasta-aiheita).
Lisätietoja reumataudeista ja liikunnasta
Lisätietoja tulehduskipulääkkeistä reumatautien hoidossa
Jos oireet eivät lievity liikunnalla ja tulehduskipulääkkeillä, ota yhteys terveyskeskukseen, riippuen siitä missä hoitovastuusi on.
Jos seurantasi on terveysasemalla, ole yhteydessä terveysasemaasi ja varaa aika omalle lääkärillesi. Terveyskeskuslääkärin ohjeistuksen mukaan voidaan lääkitystäsi tehostaa. Terveyskeskuslääkäri voi myös konsultoida hoidostasi reumalääkäriä. Sinulle voidaan tehdä lähete reumapoliklinikalle uuteen arvioon, mikäli hoidon tehostaminen ei tuota tulosta tai se todetaan tarpeelliseksi konsultaation perusteella.
Lääkärin vastaanottoaikaa odottaessasi aloita sinulle aiemmin määrätty tulehduskipulääke ja tehosta omatoimista liikeharjoittelua.
Seuranta reumapoliklinikalla
Seuranta reumapoliklinikalla
Vuosikontrollit: Hoito reumapoliklinikalla jatkuu mikäli lääkityksenä käytetään biologisia lääkkeitä. Kun hoidossa saavutetaan remissio (oireettomuus), osa seurantakäynneistä voidaan järjestään etävastaanottoina. Tuolloin kliinisen arvion tekee tarvittaessa fysioterapeutti. Biologisten lääkekorvattavuudet laaditaan lähivastaanotoilla lääkärin toimesta.. Yleensä Kela korvaukset myönnetään 2-5 vuodeksi kerrallaan.
1) Käy laboratoriossa
Ajanvarauksen näytteenottoon voit tehdä internetin välityksellä www.islab.fi tai puhelimitse arkisin klo 12-14 puh. 044– 7178888.
Näytteet voidaan ottaa kaikissa Islabin toimipisteissä: Islabin näytteenottopisteet ja aukioloajat
2) Täytä vointikysely (GTI) oireistasi
Kysely täytetään poliklinikalla ennen vastaanottoa. Täytä vointikysely täällä.
3) Käy röntgenkuvissa ennen vastaanottoa
4) Mieti ennen käyntiä, miten kuluneet vuodet ovat menneet
Fysioterapian vastaanotto
Fysioterapian vastaanotto
9 -12 kk käynti
1 Potilaan elämäntilanteen, toimintakyvyn ja liikuntatottumusten päivittäminen
2 Fysioterapeuttinen tutkiminen ja testaus
3 Liikuntapäiväkirjan läpikäyminen ja päivittäminen
4 Toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta
5 Jatkofysioterapian suunnittelu
- Saat seuraavan fysioterapia-ajan sopimuksen mukaan noin 1 vuoden päähän fysioterapian sihteeriltä.
.
Seurantakäynti 1v edellisestä fysioterapiasta
1 Potilaan elämäntilanteen, toimintakyvyn ja liikuntatottumusten päivittäminen
2 Fysioterapeuttinen tutkiminen ja testaus
3 Liikuntapäiväkirjan läpikäyminen ja päivittäminen
4 Toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta
5 Jatkofysioterapian suunnittelu
- Seuranta päättyy erikoissairaanhoidossa ja toteutuu jatkossa perusterveyden- tai työterveyshuollon kautta.