Tarvittaessa moniammatillista tukea

Fysioterapeutti

Fysioterapeutti on liikkumisen asiantuntija, joka ohjaa ja neuvoo sinua suoriutumaan arkitoiminnoista ja perusliikkumisesta sairaus huomioiden.

Tutkimisen ja testauksen avulla fysioterapeutti auttaa löytämään sinulle sopivia liikuntamuotoja ja tarvittaessa ohjaa yksilöllisiä kuntouttavia harjoitteita.

Fysioterapialla pyritään lieventämään tulehdusta, vähentämään kipua ja jäykkyyttä sekä hidastamaan selkärangan rakenteellisia muutoksia.

Jokaiselle uuden diagnoosin saaneelle potilaalle varataan fysioterapia-aika. Fysioterapia toteutuu erikoissairaanhoidon fysioterapiassa 3kk, 9-12 kk ja 2 vuoden kohdalla. Sen jälkeen fysioterapia toteutuu perusterveyden- tai työterveyshuollon kautta.

Lisätietoa fysioterapiasta

Toimintaterapeutti

Toimintaterapeutti tukee sinua ylläpitämään ja parantamaan toimintakykyäsi niin, että selviydyt päivittäisistä toiminnoistasi mahdollisimman omatoimisesti. Toimintaterapiassa arvioidaan yläraajojen ja käsien toimintaa mm. erilaisilla testeillä ja mittareilla sekä haastattelemalla ja havainnoimalla. Sinua voidaan ohjata itsestä huolehtimisen, työn, vapaa-ajan ja levon toiminnoissa. Toimintaterapiassa voidaan sovittaa ja valmistaa tarvittaessa esimerkiksi erilaisia ortooseja yläraajoihin/käsiin ja kaularankaan, ohjata sinua niveltensäästössä ja pienapuvälineiden käytössä.

Toimintaterapiaan tarvitaan reumapoliklinikan lääkärin, hoitajan tai fysioterapeutin lähete.

Lisätietoa toimintaterapiasta

 

Selkärankareumapotilaan toimintaterapia

Lääkäri/hoitaja/fysioterapeutti tekee tarvittaessa työviestin toimintaterapiaan (TIKKATP Toimintaterapeutin työlista), mikäli potilaalla on vaikeuksia selviytyä päivittäisistä toiminnoista mahdollisimman omatoimisesti ja/tai yläraajan niveloireita. Toimintaterapeutti arvioi potilaan toimintakykyä ja apuväline-/ortoositarvetta, ohjaa niveltensäästössä ja pienapuvälineiden käytössä. Arvioinnin perusteella potilas saa/ohjataan hankkimaan tarvittavat tuet ja pienapuvälineet.

Toimintaterapeutin ohjauskäynti:

Elämäntilanteen kartoitus

Toimintavalmiuksien arviointi

  • Yläraajojen ja käsien toiminnan arviointi, tarvittaessa erilaisilla testeillä/mittareillla sekä haastattelemalla ja havainnoimalla.
  • Tarvittaessa toimintakyvyn arviointi (mm. vaativa työnäyte, VALPAR-9: Whole Body Range of Motion).

Toimintakokonaisuuksien arviointi

  • Itsearviointilomakkeen avulla kartoitetaan missä päivittäisissä toiminnoissa potilaalla on vaikeuksia.

Toimintavalmiuksia edistävä neuvonta ja ohjaus

  • Niveliä säästävien toimintatapojen ja ergonomian ohjaus.
  • Tarvittaessa käsien liike- ja voimaharjoittelun ohjaus.

Apuvälinetarpeen arviointi

  • Voidaan hankkia/ohjata hankkimaan potilaalle pienapuvälineitä helpottamaan ja mahdollistamaan päivittäisiä toimintoja.

Ortoositarpeen arviointi

  • Toimintaa ja niveloireita helpottavat tuet (esim. kaularankatuki, rannetuet, sormituet).
  • Lepolastat lievittävät kipua ja ehkäisevät virheasentojen kehittymistä.


Jatkohoito toimintaterapiassa                                    

Potilaat voivat olla myöhemminkin tarpeen mukaan yhteydessä, jos kysyttävää ortoosi- ja pienapuvälineasioissa. Kun potilas ei ole enää reumapoliklinikan asiakkaana, voi terveyskeskuksen fysioterapeutti tai lääkäri tehdä pyynnön Siilaisen avovastaanoton toimintaterapeutille (Tiedoksi PTH: Toimintaterapia Siilainen avo/osastot).